Bijlage 9 / BBV Taakvelden

BBV Taakvelden Programma 1 / Werk en economie

Terug naar navigatie - BBV Taakvelden Programma 1 / Werk en economie

Tot programma 1 / Werk en economie behoren de volgende BBV taakvelden:

Taakveld BBV Toelichting
0.3 Beheer overige gebouwen en gronden Tot dit taakveld behoren taken met betrekking tot onroerend goed dat niet in exploitatie is en niet aan een specifiek beleidsveld is toe te delen: beheer, verhuur, instandhouding van gebouwen, gronden en landerijen die de gemeente (al of niet tijdelijk) in bezit heeft en niet in exploitatie neemt.
3.1 Economische ontwikkeling Tot dit taakveld behoort algemeen beleid ter versterking van de economische bedrijvigheid. Denk o.a. aan: clusterontwikkeling en versterking van sectoren, stimulering van (samenwerkings-) projecten van onderzoeksinstellingen en bedrijven; lokale, regionale, bovenregionale, internationale op versterking van de economische structuur en innovatie gerichte samenwerkingsverbanden; samenwerking met bedrijfsleven en kennis- en onderzoeksinstellingen; ontwikkelen van stedelijke en wijkgerichte economische programma's. 
3.3 bedrijvenloket en bedrijfsregelingen Tot dit taakveld behoren de op bedrijven en ondernemers gerichte ondersteuning en dienstverlening van de gemeente. Denk o.a. aan: bedrijvenloket; stimuleren van en onderwijs aan startende ondernemers; aantrekken en faciliteren van nieuwe bedrijven; financiële steunregelingen voor bedrijven.
3.4 Economische promotie  Tot dit taakveld behoren activiteiten gericht op het "op de kaart zetten" van de gemeente. Denk o.a. aan: promotionele activiteiten, gericht op het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en nieuwe werkers; aantrekken van overige instellingen ter versterking van het profiel van de gemeente; investeren in bovenlokale, regionale, landelijke en internationale kennis- en economische relatienetwerken; promotie toerisme.
6.4 Begeleide participatie Tot dit taakveld behoren voorzieningen ter bevordering van de (arbeids)participatie onder aangepaste omstandigheden of waarbij de doorstroom naar arbeid een langere route kent. Denk o.a. aan de sociale werkvoorziening en beschut werken.
6.5 Arbeidsparticipatie Tot dit taakveld behoren alle op arbeid gerichte re-integratie- en participatievoorzieningen. Denk o.a. aan Work First, detacheringsbanen, proefplaatsing, participatieplaatsen, job coaching en werkplekaanpassing, sociale activering, scholing, loonwaardebepaling, inburgering (WI) cursus Nederlands, voorzieningen ter voorbereiding van een zelfstandig bestaan als startend ondernemer en ter begeleiding van startende ondernemers uit het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

BBV Taakvelden Programma 2 / Zorg en inkomen

Terug naar navigatie - BBV Taakvelden Programma 2 / Zorg en inkomen

Tot programma 2 / Zorg en inkomen behoren de volgende BBV taakvelden:

Taakveld BBV Toelichting
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie  Dit taakveld bestaat uit een breed palet aan voorzieningen, diensten, activiteiten en initiatieven gericht op het bieden van een sociale basis. Vaak hebben voorzieningen in deze sociale basis meerdere doelen en zijn ze daarmee van belang voor meerdere domeinen.
6.21 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen Wmo Onder dit taakveld vallen toegang- en eerstelijnsvoorzieningen die kunnen worden uitgesplitst naar Wmo, bijvoorbeeld voorlichting, advisering, (client-)ondersteuning en zorg coördinatie. 
6.22 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen Jeugd Onder dit taakveld vallen toegang- en eerstelijnsvoorzieningen die kunnen worden uitgeplitst naar Jeugd, bijvoorbeeld voorlichting, advisering, (client-)ondersteuning en zorg coördinatie. 
6.23 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen Integraal Onder dit taakveld vallen toegang- en eerstelijnsvoorzieningen die niet kunnen worden uitgesplitst naar Wmo en Jeugd.
6.3 Inkomensregelingen Tot dit taakveld behoren alle inkomens- en bijstandsvoorzieningen. Denk o.a. aan: inkomensvoorzieningen en loonkostensubsidies op grond van de Participatiewet; adviezen in verband met de bijstandsverlening; IOAW (Wet inkomensvoorzieningen oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers); IOAZ (Wet inkomensvoorzieningen oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandi-gen); gemeentelijk armoedebeleid.
6.60 Hulpmiddelen en diensten (Wmo) Tot dit taakveld behoren hulpmiddelen en diensten om zelfstandig te kunnen functioneren voor mensen met fysieke beperkingen die op basis van een beschikking worden verstrekt.
6.711 Huishoudelijke hulp (Wmo) De volgende iWmo-productcodes moeten op dit taakveld worden geboekt: 01 Hulp bij het huishouden. Verder moet op dit taakveld worden geboekt de eigen bijdragen die vallen onder het abonnementstarief, óók wanneer deze betrekking hebben op
voorzieningen en diensten die worden geboekt op andere taakvelden.
6.712 Begeleiding (Wmo) De volgende iWmo-productcodes moeten op dit taakveld worden geboekt:
- 02 Begeleiding;
- 03 Persoonlijke verzorging;
- 04 Kortdurend verblijf;
- 06 Overige ondersteuning gericht op het individu of huishouden/gezin.
6.713 Dagbesteding (Wmo) De volgende iWmo-productcodes moeten op dit taakveld worden geboekt:
- 07 Dagbesteding;
- 09 Overige groepsgerichte ondersteuning.
6.714 Overige maatwerkarrangementen (Wmo) Baten en lasten van overige maatwerkarrangementen moeten op dit taakveld worden geboekt als ze niet kunnen worden toebedeeld aan bovenstaande taakvelden 6.711, 6.712 of 6.713.
6.751 Jeugdhulp ambulant lokaal Dit taakveld omvat lokaal ingekochte jeugdhulp (alleen eigen gemeente) en subregionaal ingekochte jeugdhulp (waarbij een deel, maar niet alle gemeenten uit de regio samen inkopen). Ambulante zorg in natura betreft vormen van jeugdhulp waarbij een jongere thuis woont, dus niet bij de aanbieder.
6.752 Jeugdhulp ambulant regionaal In dit taakveld gaat het om op regionaal niveau ingekochte ambulante zorg: vormen van jeugdhulp waarbij een jongere thuis woont, dus niet bij de aanbieder. Bij dit taakveld wordt de hulp met de volledige jeugdzorgregio ingekocht, maar niet landelijk. Daarmee omvat dit taakveld ook bovenregionale ingekochte zorg (meerdere regio’s gezamenlijk).
6.753 Jeugdhulp ambulant landelijk In dit taakveld gaat het om op landelijk niveau ingekochte ambulante zorg in natura, ook bekend als de Landelijke Transitie Arrangementen (LTA). Bij ambulante hulp woont een jongere thuis, dus niet bij de aanbieder.
6.761 Jeugdhulp met verblijf lokaal In dit taakveld gaat het om op lokaal niveau ingekochte jeugdhulp met verblijf: de jongere verblijft formeel niet thuis in het eigen gezin, maar overnacht ergens anders (in pleeggezin, gezinsgericht verblijf, residentiële instelling of andere vorm van verblijf, waaronder crisisverblijf). Deeltijdverblijf valt hier ook onder, bijvoorbeeld alleen tijdens weekenden of juist door de week. Dit taakveld omvat lokaal ingekochte jeugdhulp (alleen eigen gemeente) en subregionaal ingekochte jeugdhulp (waarbij een deel, maar niet alle gemeenten uit de regio samen inkopen).
6.762 Jeugdhulp met verblijf regionaal In dit taakveld gaat het om op regionaal niveau jeugdhulp met verblijf: de jongere verblijft formeel niet thuis in het eigen gezin, maar overnacht ergens anders (in pleeggezin, gezinsgericht verblijf, residentiële instelling of andere vorm van verblijf, waaronder crisisverblijf). Deeltijdverblijf valt hier ook onder, bijvoorbeeld alleen tijdens weekenden of juist door de week. Bij dit taakveld wordt de hulp met de volledige jeugdzorgregio ingekocht, maar niet landelijk. Daarmee omvat dit taakveld ook bovenregionale ingekochte zorg (meerdere regio’s gezamenlijk).
6.763 Jeugdhulp met verblijf landelijk In dit taakveld gaat het om op landelijk niveau ingekochte jeugdhulp met verblijf, ook bekend als de Landelijke Transitie Arrangementen (LTA). De jongere verblijft formeel niet thuis in het eigen gezin, maar overnacht ergens anders (in pleeggezin, gezinsgericht verblijf, residentiële instelling of andere vorm van verblijf, waaronder crisisverblijf). Deeltijdverblijf valt hier ook onder, bijvoorbeeld alleen tijdens weekenden of juist door de week.
6.791 PGB Wmo Op dit taakveld staan alle PGB’s (persoonsgebonden budgetten) die worden verstrekt op grond van de Wmo 2015. Cliënten kunnen met een door de gemeente verstrekte PGB zelf de maatwerkvoorziening inkopen. De administratieve uitvoering van het PGB wordt gedaan door de Sociale Verzekeringsbank.
6.792 PGB Jeugd Op deze functie staan alle PGB’s (persoonsgebonden budgetten) die worden verstrekt op grond van de Jeugdwet. Cliënten kunnen met een door de gemeente verstrekte PGB zelf de maatwerkvoorziening inkopen. De administratieve uitvoering van het PGB wordt gedaan door de Sociale Verzekeringsbank.
6.811 Beschermd wonen (Wmo) De volgende iWmo-productcodes moeten op dit taakveld worden geboekt:
- 15 Beschermd wonen.
Verder moet op dit taakveld worden geboekt:
- dagbesteding voor mensen die in Beschermd Wonen verblijven;
- lasten die betrekking hebben op het pakket Beschermd Thuis;
- eigen bijdragen voor de voorzieningen en diensten op dit taakveld, voor zover die niet vallen onder het abonnementstarief.
6.812 Maatschappelijke- en vrouwenopvang (Wmo) De volgende iWmo-productcodes moeten op dit taakveld worden geboekt:
- 16 Opvang;
- 17 Spoedopvang;
- 18 Overige beschermd wonen en opvang;
- eigen bijdragen voor de voorzieningen en diensten op dit taakveld, voor zover die niet vallen onder het abonnementstarief.
Hiertoe behoort bijvoorbeeld:
- vrouwenopvang;
- maatschappelijke opvang voor cliënten met een meervoudige problematiek, waaronder verslaving;
- dagbesteding voor mensen die in maatschappelijke opvang verblijven;
- zorg die wordt verleend in het kader van de Wet verplichte GGZ en de Wet zorg en dwang.
6.821 Jeugdbescherming Dit taakveld betreft de baten en lasten die een gemeente heeft voor de jeugdbescherming. Een jeugdbeschermingsmaatregel wordt door de rechter dwingend opgelegd. Het doel van de jeugdbeschermingsmaatregel is het opheffen van de bedreiging voor de ontwikkeling van het kind.
6.822 Jeugdreclassering Dit taakveld betreft de baten en lasten die een gemeente heeft voor de jeugdreclassering. Jeugdreclassering is een combinatie van begeleiding en controle voor jongeren vanaf 12 jaar, die voor hun 18e verjaardag met de politie of leerplichtambtenaar in aanraking zijn geweest en een proces-verbaal hebben gekregen.
6.91 Coördinatie en beleid Wmo Op dit taakveld staan baten en lasten die betrekking hebben op maatwerkvoorzieningen Wmo, maar die niet zijn toe te rekenen aan één of enkele maatwerkvoorzieningen Wmo. Het gaat bijvoorbeeld om:
- beleidsmedewerker Wmo of contractmanager Wmo;
- backoffice gemeente ten behoeve van uitvoering Wmo zoals afgeven beschikkingen.
6.92 Coördinatie en beleid Jeugd Op dit taakveld staan baten en lasten die betrekking hebben op maatwerkvoorzieningen Jeugd, maar die niet zijn toe te rekenen aan één of enkele maatwerkvoorzieningen Jeugd.
7.1 Volksgezondheid  Tot dit taakveld behoren maatregelen ter bescherming van de gezondheid van de be-volking als geheel, van specifieke risicogroepen, van jeugd en van ouderen. Denk o.a. aan: het monitoren van de gezondheidssituatie; uitvoering van preventieprogramma's, het vroegtijdig signaleren van specifieke stoornissen en gezondheidsbedreigende factoren; uitvoering van programma's voor gezondheidsbevordering en maatregelen tegen bedreigingen van de gezondheid; bestrijding van infectieziekten en aanbieden van vaccinaties; het geven van prenatale voorlichting aan aanstaande ouders; het bewaken van gezondheidsaspecten in bestuurlijke beslissingen; het bevorderen van medisch milieukundige zorg; het bevorderen van psychosociale hulp bij rampen; Centra voor Jeugd en Gezin; ambulance en ziekenvervoer.

BBV Taakvelden Programma 3 / Maatschappelijke ontwikkeling

Terug naar navigatie - BBV Taakvelden Programma 3 / Maatschappelijke ontwikkeling

Tot programma 3 / Maatschappelijke ontwikkeling behoren de volgende  BBV taakvelden:

Taakveld 

BBV Toelichting

4.1 Openbaar onderwijs  Tot dit taakveld behoren de gemeentelijke taken met betrekking tot het openbaar onderwijs. Denk o.a. aan: bestuurskosten voor gemeenten die zelf bestuur zijn, primair openbaar basisonderwijs, bewegingsonderwijs (inclusief schoolzwemmen), passend onderwijs.
4.2 Onderwijshuisvesting Tot dit taakveld behoren de gemeentelijke taken op het gebied van onderwijshuisvesting voor openbaar en bijzonder onderwijs. Denk o.a. aan: nieuwbouw, aanpassing en uitbreiding van bestaande schoolgebouwen; opstellen programma onderwijshuisvesting.
4.3 Onderwijsbeleid en Leerlingenzaken Tot dit taakveld behoren het lokaal onderwijsbeleid en de leerlingenvoorzieningen. Denk o.a. aan: onderwijsondersteuning: ondersteuning leerkrachten en directie; achterstandenbeleid; afstemming passend onderwijsjeugdhulp; volwasseneducatie; leerlingenzorg en leerlingbegeleiding; leerlingenvervoer; stimuleren schooldeelname: leerplicht en voorkomen voortijdig schoolverlaten. 
5.1 Sportbeleid en activering Tot dit taakveld behoren de niet-fysieke maatregelen ter stimulering van professionele- en amateursport. Denk o.a. aan: ondersteunen en stimuleren recreatieve sportbeoefening; ondersteunen van organisaties die zich met sport bezighouden; sport in de buurt en combinatiefuncties. 
5.2 Sportaccommodatie Tot dit taakveld behoren alle accommodaties voor sportbeoefening. Denk o.a. aan: sporthallen, zwembaden; (natuur- en kunstgras) velden; trapveldjes in de wijk. 
5.3 Cultuurpresentatie, -productie, -participatie Tot dit taakveld behoren activiteiten ter bevordering van beeldende kunst, muziek, dans en toneel. Denk o.a. aan: subsidiëren van podia voor muziek, dans en toneel; subsidiëren gezelschappen voor muziek, dans en toneel; accommodaties voor beeldende kunst; subsidies voor beeldend kunstenaars en projecten; kunstaankopen waaronder kunstwerken in de openbare ruimte; subsidiëren van cultuuruitingen op het gebied van film en video; kunstzinnige vorming en cultuureducatie, bevorderen van een educatief aanbod. 
5.6 Media Tot dit taakveld behoren de zorg voor fysieke en elektronische cultuurdragers. Denk o.a. aan: bibliotheken; lokale omroep; lokale informatievoorziening (bijvoorbeeld m.b.v. ICT).

BBV Taakvelden Programma 4 / Ruitmelijk ontwikkelen

Terug naar navigatie - BBV Taakvelden Programma 4 / Ruitmelijk ontwikkelen

Tot programma 4 / Ruimtelijk ontwikkelen behoren de volgende BBV taakvelden:

Taakveld BBV Toelichting
3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur  Tot dit taakveld behoren activiteiten gericht op fysieke condities scheppen voor alle vormen van bedrijvigheid. Denk o.a. aan: grondexploitatie bedrijventerreinen; ontwikkeling en onderhoud van bedrijfslocaties en (her)ontwikkeling van bedrijfspanden; herstructurering en verduurzaming bedrijfslocaties; investeringen in winkelgebieden.
5.4 Musea Tot dit taakveld behoren activiteiten gericht op het verwerven, behouden, wetenschappelijk onderzoeken en presenteren van kunst en cultuur. Denk o.a. aan: musea, exposities; archeologie, heemkunde; historische archieven.
5.5 Cultureel Erfgoed Tot dit taakveld behoren taken gericht op conserveren en voor publiek toegankelijk maken van cultureel erfgoed. Denk aan: historische gebouwen, beschermde dorpsgezichten en overige objecten met historische waarde in de publieke ruimte; subsidie, beheer, onderhoud, toezicht en handhaven van cultureel erfgoed; het (digitaal) zichtbaar maken van cultuurhistorische waarden.
7.4 Milieubeheer Tot dit taakveld behoren gemeentelijke taken ter bescherming van het milieu. Denk o.a. aan: bescherming en sanering van de kwaliteit van de bodem en de atmosfeer; beheersing van geluidhinder; bescherming tegen straling en dergelijke; verplaatsing van milieuhinderlijke bedrijven; Omgevingsdienst (voorheen RUD).
8.1 Ruimte en leefomgeving Tot dit taakveld behoren taken op grond van de Wet ruimtelijke ordening en per 1 januari 2023 de Omgevingswet. Denk o.a. aan: voorbereiden van vaststellen omgevingsvisie; voorbereiden en vaststellen bestemmingsplannen/omgevingsplan; faciliterend grondbeleid (passief grondbeleid). De gemeente zelf voert geen actief grondbeleid, zij laat dit over aan private ontwikkelaars. Kosten die de gemeente maakt in het kader van dit faciliterend grondbeleid, (moeten) worden verhaald op de private ontwikkelaars.
8.2 Grondexploitatie Tot dit taakveld behoren activiteiten op het gebied van gemeentelijke bouwgrondexploitatie. Denk o.a. aan: grondverwerving, bouw- en woonrijp maken; bovenwijkse voorzieningen ten behoeve van de bouwgrondcomplexen; verkoop van bouwrijpe gronden. 
8.3 Wonen en bouwen Tot dit taakveld behoren gebiedsontwikkeling, woningvoorraad en huisvestingsvoorziening. Denk o.a. aan: (leges) omgevingsvergunning; bouwtoezicht; basisregistratie adressen en gebouwen (BAG); woningbouw en woningverbetering, renovatie; woonruimteverdeling, woningsplitsingsvergunning, woonvergunning; stedelijke vernieuwing: gebiedsgerichte aanpak woningvoorraad, woonomgeving en voorzieningen.

BBV Taakvelden Programma 5 / Openbare ruimte

Terug naar navigatie - BBV Taakvelden Programma 5 / Openbare ruimte

Tot programma 5 / Openbare ruimte behoren de volgende BBV taakvelden:

Taakveld Toelichting BBV
2.1 Verkeer en vervoer  Tot dit taakveld behoren de taken op het gebied van verkeer te land (inclusief voetgangers) en bijbehorende droge infrastructuur. Denk o.a. aan: verkeersbeleid; verkeersmaatregelen (verkeersborden, verkeersregelinstallaties, bewegwijzering en straatmeubilair t.b.v. verkeersregulering); aanleg, reconstructie en onderhoud van de verharde openbare ruimte; civieltechnische kunstwerken: inspectie, beheer en onderhoud bruggen, tunnels, spoorwegovergangen en dergelijke; verlichting wegen: aanleg, beheer en onderhoud; gladheidbestrijding; straatreiniging: schoonmaken en (toezien op) schoonhouden van de openbare ruimte van veeg- en zwerfafval.
5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie Tot dit taakveld behoren openbaar groen, natuur en recreatie. Denk o.a. aan: natuurbescherming, onderhoud bos, heide en overige natuurgebieden; aanleg, onderhoud openbaar groen inclusief plaatsen en onderhouden van kunstwerken in de openbare ruimte; aanleg en onderhoud van openbaar water; aanleg en onderhoud van recreatievoorzieningen; volkstuinderverenigingen.
7.2 Riolering Tot dit taakveld behoren de gemeentelijke taken ten aanzien van afvalwater en de waterhuishouding. Denk o.a. aan: opvang en verwerking van afval- en hemelwater; inzameling en transport huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater; voorkomen van grondwaterproblemen, onder meer door afvoer van overtollig grondwater; rioolwaterzuivering; bestrijding verontreiniging oppervlaktewater. 
7.3 Afval Tot dit taakveld behoren de inzameling en verwerking van bedrijfs- en huishoudelijk afval. Denk o.a. aan: afvalscheiding en recycling; vuilophaal en afvoer; vuilstort en verwerking.
7.5 Begraafplaatsen en crematoria Tot dit taakveld behoren gemeentelijke taken op het terrein van de lijkbezorging. Denk o.a. aan: begraafplaatsen en crematoria;

BBV Taakvelden Programma 6 / Bestuur en organisatie

Terug naar navigatie - BBV Taakvelden Programma 6 / Bestuur en organisatie

Tot programma 6 / Bestuur en organisatie behoren de volgende BBV taakvelden: 

Taakveld  Toelichting BBV
0.1 Bestuur  Tot dit taakveld behoort de facilitering van de bestuursorganen. Denk aan: college van burgemeester en wethouders (loonkosten, reis- en verblijfskosten e.d.); raad en raadscommissies (vergoedingen, excursies e.d.); de ondersteuning van de raad, griffie; regionale, landelijke en internationale bestuurlijke samenwerking; lokale rekenkamer, lokale ombudsfunctie, accountantscontrole.
0.2 Burgerzaken  Tot het taakveld burgerzaken behoren o.a. paspoorten en rijbewijzen; bevolkingsregister; straatnaamgeving en kadastrale informatie; burgerschap; verkiezingen. 0.4 Overhead Tot dit taakveld behoren de kosten van overhead, d.w.z. alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire proces.
0.5 Treasury  Tot dit taakveld behoren de activiteiten van de gemeente met betrekking tot de treasury-functie: financiering, beleggingen, dividenden etc. waaronder dividend nutsbedrijven; schenkingen en legaten.
0.61 OZB Woningen  Tot dit taakveld behoort de onroerend zaakbelasting op de woning: belasting op eigendom woningen; waardering woningen; heffing en invordering, uitvoering OZB (woningen); bezwaar en beroep.
0.62 OZB niet-woningen  Tot dit taakveld behoort de onroerend zaakbelasting op niet-woningen: belasting op eigendom en gebruik niet-woningen, waardering onroerende zaken (niet woningen); heffing en invordering; uitvoering OZB (niet woningen); bezwaar en beroep.
0.63 Parkeerbelasting  Tot dit taakveld behoort de parkeerbelasting: heffing en invordering; opbrengsten parkeerfaciliteiten; opbrengsten boetes.
0.64 Belastingen overig  Tot dit taakveld behoren overige gemeentelijke belastingen, zoals: hondenbelasting; precariobelasting; reclamebelasting; heffing en invordering; bezwaar en beroep.
0.7 Algemene uitkering en ov.uitkering gem.fonds.  Tot dit taakveld behoren de uitkeringen uit het gemeentefonds: algemene uitkering; integratie-uitkeringen; decentralisatie-uitkeringen; artikel 12-uitkering.
0.8 Overige baten en lasten  Tot dit taakveld behoren: stelposten, taakstellende bezuinigingen, begrotingsruimte, etc. (schatting) niet voorziene uitgaven.
0.9 Vennootschapsbelasting  Op dit taakveld wordt (de raming van) het te betalen bedrag vennootschapsbelasting als last geboekt.
0.11 Resultaatrekening van baten en lasten  Dit taakveld is het saldo van de rekening van baten en lasten van alle andere taakvelden, inclusief de toevoegingen en onttrekkingen aan reserves op die taakvelden.
1.1 Crisisbeheersing en brandweer  Tot dit taakveld behoren alle reguliere taken van de brandweer en taken in verband met het beperken en bestrijden van rampen en zware ongevallen.
1.2 Openbare orde en veiligheid  Tot dit taakveld behoren alle gemeentelijke taken op het gebied van de openbare orde en veiligheid. Denk o.a. aan: toezicht en handhaving openbare orde, BOA’s; Wet Bibob en (bestuurlijke) aanpak georganiseerde criminaliteit; preventie van criminaliteit; opstellen en handhaven APV; veilige woon- en leefomgeving.
2.2 Parkeren  Tot dit taakveld behoren ontwikkeling en beheer van (afzonderlijke) parkeervoorzieningen. Denk o.a. aan: parkeerbeleid: parkeerzone, ontheffingen en vergunningen; inrichting en onderhoud open en gesloten parkeervoorzieningen; baten en lasten die betrekking hebben op parkeervoorzieningen (exclusief de opbrengst van parkeerbelasting zie taakveld 0.63); parkeermeters; fietsenstalling; algemene parkeervoorzieningen die door gehandicapten kunnen worden gebruikt.